مقالات حسابداری‎

قانون مالیات بر ارزش افزوده و توسعه اقتصادی

مالیات بر ارزش افزوده

مالیات در هرکشوری به پیشرفت و توسعه اقتصادی آن کشور بستگی دارد و مهمترین منبع تامین درآمدهای داخلی، از طریق وصول مالیات می باشد. به مالیات در گذشته توجه کمی شده است، از بدو تاریخ مالیه عمومی در ایران تا چند دهه اخیر هیچکدام از انواع مالیات بر معاملات ازجمله: مالیات بر خرده فروشی ، مالیات بر فروش تولید کنندگان و مراحل مختلف تولید و توزیع کالا و مالیات بر ارزش افزوده به طور کامل اجرا نشده بود. اجرای این قانون نقش مهمی در جهت منافع تولیدکنندگان داخلی دارد.

 معایب اجرای مالیات بر ارزش افزوده

اجرای مالیات بر ارزش افزوده در جامعه معایب و چالشهایی نیز به همراه دارد که با رعایت مواردی از جمله گسترش فرهنگ مالیاتی، آموزش نیروهای متخصص و گسترش پایگاههای اطلاعاتی می توان تا حدود زیادی معایب آن را کاهش داد.

مالیات بر ارزش افزوده

اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده موجب توسعه اقتصادی میشود.

تعدادی از این معایب شامل موارد ذیل می باشد:

  • مشکلات ناشی از فرار مالیاتی: در زمینه های شغلی مختلف از جمله ساختمان، خدمات پزشکی و غیره اتفاق می افتد.
  • هزینه های زیاد اجرایی: به دلیل گستردگی فرایند مالیات بر ارزش افزوده، ممکن است کالایی تا مرحله ای معاف و پس از آن مشمول مالیات شود یا کالایی تا مرحله ای از تولید مشمول یک نرخ مالیاتی کمتر و پس از تبدیل به محصول نهایی مشمول نرخ مالیاتی بالاتری شود.
  • بروز مالیات برارزش افزوده منفی: این مورد زمانی اتفاق می افتد که در یک بنگاه اقتصادی فروش کمتر از خرید باشد. در صورت پیدایش مالیات بر ارزش افزوده منفی، بنگاه اقتصادی مستحق دریافت اعتبار مالیاتی یا جبران آن میزانی است که پیش از مالیات پرداخته است می باشد.
  • انحرافات در سرمایه گذاری: یکی از عوامل مهم در اجرای مالیات بر ارزش افزوده مسئله تعداد و میزان نرخ های قایل اعمال مالیات می باشد. اکثر اعمال کنندگان مالیات بر ارزش افزوده، نرخی واحد را ترجیح داده، زیرا با تک نرخ، محاسبات مالیاتی آسان تر می گردد.
  • عدم فشار بر بعضی پایه های نظام
  • آثار تورمی

تاثیر اجرای مالیات بر ارزش افزوده روی مشاغل

با اجرای مالیات بر ارزش افزوده، منافع دو گروه از فعالان بازار به طور جدی به خطر خواهد افتاد.

  • کسانی که پشت پرده به دلالی و واسطه ‏گری مشغولند.
  • قاچاقچیان، کسانی که خارج از مسیر قانونی و رسمی واردات، کالاهای خارجی را به دور از چشم قانون به داخل ایران منتقل میکنند.

بطور کلی می توان نتیجه گرفت که اگر حمایت از تولیدکنندگان داخلی، حذف مشاغل دلالی و واسطه گری و کار قاچاق اگر با تشویق سرمایه گذاری و صادرات همراه باشد، میتوان اثرات مثبت اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در رشد اقتصادی کشور را نظاره گر بود.

به همین منظور دوره های آموزشی و کاربردی حسابداری با زیر شاخه های متنوع مانند دوره حسابداری مالی خدماتی و دوره حسابداری مالی بازرگانی را میتوانید در مرکز آموزشی مجتمع فنی تهران  گذرانده و برای ورود به بازار کار آماده شوید.

برای دیدن سرفصل های دوره مالیات بر ارزش افزوده در بخش دپارتمان حسابداری بر روی اسم دوره کلیک نمایید.

مقالات مرتبط با حسابداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *