مقالات حسابداری‎

مفهوم کسورات در حقوق و دستمزد

مفهوم کسورات در حقوق و دستمزد

کارگران و کارمندان هر شرکت یا بنگاهی یا به عبارتی نیروی کار هر موسسه به جبران نقش خود در تولید و ارائه خدمات هزینه ایی را از سوی کارفرما دریافت می کنند. که به آن حقوق و دستمزد گفته میشود. حقوق و دستمزد بسیار حائز اهمیت بوده و به عنوان بهای تمام شده قابل اندازه گیری و تجزیه و تحلیل است.

حقوق و دستمزد چیست

دستمزد با توجه به ساعات کار پرداخت میشود و مخصوص کارگران بوده است. اما حقوق به صورت ماهانه پرداخت میشود و واضح است که کارمندان را شامل می شود. حقوق پرداختی کارمندان شامل مزایا و کسورات می باشد. مزایا مانند حقوق مبنا، فوق العاده شغل، عائله مندی و غیره است. کسورات شامل مالیات، حق بیمه، وام صندوق و غیره است.

شاید پرداخت حقوق و دستمزد بسیار آسان و به صورت یک معامله دو طرف به نظر آید. اما محاسبه دقیق هزینه ی پرداختی به نیروی کار کاری بسیار سخت و دشوار است. زیرا شما از یک سو باید کارکنان را در مورد کسوراتی که از حقوق شان کسر خواهد شد راضی کنید و از سوی دیگر علاوه بر حقوق پایه باید پرداختهای اضافه، پرداخت های انگیزشی و خدمات و مزایا را نیز در نظر بگیرید. گاهی پاداش نیز برای کارکنان در نظر گرفته می شود که در راستای کسب موفقیت در مسیر تعیین شده می باشد.

حقوق و دستمزد

حقوق و دستمزد

کسورات چیست

کسورات به مبالغی گفته می شود که توافقا بین کارفرما و کارکنان و یا طبق قانون از حقوق و مزایای کارکنان کم میشود.

از مهمترین آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. مالیات حقوق و مزایا
  2. 7% بیمه سهم کارگز
  3. مساعده
  4. وام
  5. اجرائیات (کسور صنوق اجرا)

مفهوم کسورات صندوق اجرا (اجرائیات)

به بیان ساده بدهی کارکنان به صندوق اجرا می باشد. این بدهی از طریق قانون یا براساس حکم دادگاه توسط کارفرما از حقوق کارگر کسر شده و به صندوق اجرا واریز می شود.

مفهوم کسر توافقی

همانطور که از نامش پیداست توافقی بین کارگر و کارفرما مبنی بر کسر مقدار مشخصی از حقوق انجام میشود.

از مهمترین آنها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • وام مسکن
  • مساعده
  • پیش پرداخت حقوقی
  • قسط وام های ضروری
  • بدیهی به شرکت تعاونی

بیمه تامین اجتماعی و بیمه سهم کارگر

بیمه سهم کارگر نیز به عنوان کسورات در نظر گرفته میشود. همانطور که میدانید اشخاص به منظور استفاده از مزایای بیمه مبالغی را به عنوان حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی واریز می کنند که مهترین آنها عبارتند از:

  • بارداری
  • بیمه های درمانی، حوادث و بیماری ها
  • حق بیمه بازنشستگی، از کار افتادگی

نحوه محاسبه حق بیمه اجتماعی حقوق و دستمزد ناخالص

منظور از حق بیمه اجتماعی حقوق و دستمزد ناخالص محاسبه حقوق و دستمزد مشمول بیمه قبل از کسور می باشد. که به صورت زیر انجام می شود:

  1. 7% بیمه سهم کارگر: همانطور که قبلا اشاره شد از جمله کسور حقوق و دستمزد بوده و از حقوق کارگر کسر می گردد. مبنای محاسبه آن حقوق مزایای مشمول بیمه می باشد یعنی حقوق و مزایا به غیر از حق اولاد، عیدی و پاداش و غرامت اخراج. هزینه محاسبه شده به حساب سازمان اجتماعی واریز می شود.
  2. 23% بیمه سهم کارفرما: در مورد این حق بیمه باید به دو نکته اساسی اشاره کنیم: اول اینکه پرداخت کننده این حق بیمه کارفرما بوده و جزء سربار محسوب می شود و نکته دوم  این حق بیمه از دو قسمت تشکیل می شود که عبارتند از
  • 20% حق بیمه اجتماعی
  • 3% حق بیمه بیکاری

20 درصد حق بیمه محاسبه شده توسط کارفرما به حساب اداره تامین اجتماعی واریز میشود. 3 درصد حق بیکاری به منظور بهره مندی کارگران از مزایای بیمه در صورت بیکاری و تعدیل از کار به صندوق بیمه بیکاری واریز میگردد.

حتما متوجه شده اید که از موارد گفته شده تنها 7 درصد به عنوان موارد کسورات از حقوق کارگران توسط کارفرما کسر میشود.

تا اینجا متوجه شده اید اگر تمامی موارد ذکر شده توسط نیروی انسانی محاسبه گردد. امکان بروز خطای انسانی بسیار بالاست. اینجاست که اهمیت توجه به نرم افزارهای حسابداری مشخص میگردد. زیرا حسابداران باتجربه و متبحر تمامی قوانین مربوط به محاسبه حقوق و دستمزد و کسورات را در نرم افزار گنجانده اند. یکی از این نرم افزار ها نرم افزار سپیدار می باشد. این نرم افزار علاوه بر حذف خطای انسانی موجب تسریع محاسبه حقوق و دستمزد و کسورات شده است.

نرم افزار سپیدار در غالب آموزش دوره حسابداری مکانیزه با نرم افزارها در مجتمع فنی تهران خدمت علاقه مندان ارائه میشود.

مالیات حقوق و دستمزد چیست

در واقع مالیات حقوق و دستمزد جزوء کسورات محسوب می شود. کارفرما باید با توجه به جدول مالیاتی و پس از کسر معافیت های مالیات، مالیات متعلق کارگر را از حقوق کارگر کم کرده و به اداره مالیات پرداخت نماید.

فراگیری دوره حقوق و دستمزد با اکسل لازمه موفقیت هر جویای علم حسابداری می باشد. برای دیدن سرفصل های این دوره در بخش دپارتمان حسابداری بر روی اسم دوره کلیک نمایید.

مقالات مرتبط با حسابداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *