مقالات ICDL

تاریخچه پیدایش کامپیوتر

تاریخچه پیدایش کامپیوتر

از زمانیکه بشر با اعداد و ارقام در زندگی مواجه شد نیاز به وسیله های محاسباتی چه در سطوح ابتدایی و پیشرفته را احساس کرد. نیازی که موجب پیدایش ابزارهایی همچون چرتکه تا کامپیوتر های پیشرفته امروزی شد. کامپیوتر هایی که نه تنها قادر به انجام محاسبات پیچیده ی ریاضی هستند بلکه می توانند تمام امور زندگی اعم از کارهای گرافیکی، برنامه نویسی را انجام دهند. اما چندین نسل از کامپیوتر ها تولید شده اند تا امروزه ما شاهد چنین تکنولوژی و پیشرفتی باشیم.

اولین کامپیوتر

کامپیوتر دستگاهی است که به موجب انجام عملیات ریاضی و منطقی برنامه ریزی می شود و از دو قسمت حافظه و مرکز پردازش تشکیل شده است. قبل از پیدایش کامپیوتر در ابتدا بشر از ساده ترین و دسترس ترین ابزار خود جهت محاسبه استفاده می کرده است و آن انگشتان دستانش بوده است. اما بشر به سرعت ابزارهای پیشرفته تری را ابداع نمود و در نهایت به اختراع کامپیوتر موفق گردید. افراد بسیاری در تمام جهان در جستجوی ابزار قدرتمند محاسباتی بودند. یکی از این افراد شخصی به نام پنز مور (Penn’s Moore) بود. جنگ همواره نیازمند ابزارهای نوین در جهت پیروزی است. وی در خلال جنگ جهانی دوم به فکر ابداع وسیله افتاد تا بتواند سرعت محاسبات توپخانه ارتش را افزایش دهد. در این جهت پروژه محرمانه ENIAC (که مخفف Electronic Numerical Integrator and Computer به معنای کامپیوتر عددی الکترونیکی) را استارت زد. این کامپیوتر بسیار عظیم بوده است. به طوریکه طولی به اندازه 15 متر و وزنی به اندازه 30 تن داشته است.

مخترع اولین کامپیوتر

پنز مور یکی از اولین مخترعین کامپیوتر بوده است.

پدر کامپیوتر

بلر پاسکال نخستین شخصی بود که یک ماشین محاسباتی شامل چند اهرم و چرخ دنده را که قادر به انجام جمع و تفریق بود ساخت و بعد از وی شخصی به آن لایب نیتز با اضافه کردن چند چرخ دنده به ماشین پاسکال عملیات ضرب و تقسیم را به این دستگاه افزود.

چارلز بابیج را پدر علم کامپیوتر می نامند.چارلز بابیج یک ریاضیدان انگلیسی بود. وی در سال 1832 اولین ماشین محاسباتی به نام ماشین تفاضلی را جهت محاسبه چند جمله ایی ها اختراع نمود. این کامپیوتر حدوداٌ از 50 هزار قطعه تشکیل شده بود و از صفحات سوراخ دار جهت ورود اطلاعات در آن استفاده می شد اما به دلیل پرهزینه بودن و بسیار عظیم الجثه بودن هرگز ساخته نشد. اما مبنایی برای ساخت سایر کامیپوتر های امروزی قرار گرفت به همین دلیل چارلز بابیج را پدر علم کامپیوتر می نامند.

لایبنیتز ریاضی‌دان آلمانی و ساموئل مورلند نیز از اشخاصی بودن در پیشبرد اختراع کامپیوتر های امروزی سهم بسزایی داشتند.

پنج نسل کامیپوتر های نوین امروزی

می توان کامپیوتر ها را به پنج نسل تقسیم کرد که به اختصار به توضیح آنها می پردازیم:

نسل اول 1945-1956

نسل اول کامپیوتر ها مربوط به شروع جنگ جهانی دوم می باشد که تمامی دولت ها به منظور پیروزی در جنگ به فکر اختراع ابزارهای محاسباتی پیچیده برای توپ خانه ها، موشک ها و زیردریایی های خود افتادند و در این مسیر کامپیوترهایی توسط افرادی همچون مهندس آلمانی به نام کنراد زئوس، مهندس آمریکایی بنام هوارد آیکن ساخته شد که در سلاح های جنگی استفاده می شد. کامپیوتری که در سال 1945 به نام ادواک (EDVAC) ابداع شد تحولی شگفت در عرصه تکنولوژی بود. ادواک قادر به ذخیره اطلاعات بود و از یک مرکز پردازش تشکیل شده بود.

اما به طور کلی میتوان گفت کامپیوترهای نسل اول دارای ویژگی های زیر می باشند:

  • این کامپیوتر ها برای عملیات های خاص برنامه ریزی شده بودند. بنابراین برای انجام هر عمل جدید مجدداٌ باید برنامه ریزی می شدند.
  • دارای زبان مخصوص به خود به نام زبان ماشین بوده اند.
  • از دو بخش لامپ خلا و استوانه مغناطیسی به منظور انتقال داده ها و ذخیره اطلاعات استفاده می شده است.

نسل دوم 1956-1963

ترانزیستورها با پیدایش خود و جایگزین شدن لامپ های خلا موجب پیدایش نسل دوم کامپیوتر ها شد. کامپیوتر هایی ارزان تر و کوچکتر.

مشخصات کامپیوتر های نسل دوم:

  • استفاده از ترانزیستورها به جای لامپ های خلا
  • دارای زبان برنامه نویسی در سطح بسیار بالا
  • این نسل از کامپیوتر ها دارای وسایل جانبی جهت ذخیره اطلاعات بودند.

نسل سوم 1964-1971

نسل سوم کامپیوتر ها با پیدایش قطعات الکترونیکی جدیدی همچون مدارهای مجتمع و نیمه هادی ظهور نمودند و دارای ویژگی های زیر می باشند:

  • همانطور که گفته شده از نیمه هادی ها در ساختار آنها استفاده می شد.
  • بشر شاهد استفاده از سیستم عامل ها در این نسل از کامپیوتر بود که امکان انجام چندین عملیات نرم افزاری را ممکن می نمود.

نسل چهارم 1971 تاکنون

این نسل از کامپیوترها با خود کامپیوتر های خانگی را به ارمغان آوردند. در اینجا بود که بشر با ارائه سیستم عامل ویندوز گامی بزرگ در عرصه کامپیوتر برداشت و موجب شگفتی همگان شد. تراشه های ابداع شده به دانشمندان اجازه داد تا چندین هزار قطعه کوچک را روی آنها سوار کند.

مشخصات آنها به شرح ذیل می باشد:

  • استفاده از تراشه هایی به نام CPU به عنوان تراشه های مرکزی
  • سیستم عامل گرافیکی

کامپیوتر های نسل پنجم

کامپیوتر های نسل پنجم مربوط به کامپیوترهای امروز و آینده می باشند. شاید با پیشرفت های بی نظیر امروز تصور کامپیوتر های نوین تر کمی سخت باشد اما مادامی که انسان در تکاپو و جست وجو ناشناخته ها می باشد. تحول و شگفتی نیز در این عرصه ادامه دارد. کامپیوترهایی که براساس هوش مصنوعی کار خواهند کرد و به جای زبان برنامه نویسی از گفتاری انسانی به منظور انجام عملیات استفاده خواهند کرد.

امروزه دانش کامپیوتر مختص افراد خاص نمی باشد بلکه یک نیاز و در رده سواد یک شخص قرار می گیرد. بنابراین مجتمع فنی تهران مفتخر است با برگزاری دوره های کامپیوتر از مبتدی تا پیشرفته مانند آموزش دوره ICDL I و دوره ICDL II و دوره های شبکه و برنامه نویسی جزء پیشگامان این عرصه باشد.

برای مشاهده سرفصل دوره ها می توانید در بخش آموزش ICDL بر روی اسم دوره کلیک نمایید.

مقالات مرتبط با کامپیوتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *