مقالات معماری

معرفی نرم‌افزار اتوکد

اتوکد

اتوکد نرم افزاری است که دوام قابل توجهی را در میان سایر نرم افزارهای طراحی بخصوص در زمینه ترسیم دو بعدی داشته. یادگیری ساده و توانایی سازگاری نرم افزار با اکثر کامپیوترها از جمله دلایل موفقیت آن بوده است. به خوبی به یاد دارم که زمانی که برای اولین بار در یک دفتر معماری کوچک استخدام شدم فکر میکردم که دانستن اتوکد امتیازی است که سریعا جایگاه مرا در دفتر تثبیت می کند، اما چندی نگذشت که متوجه شدم تسلط به اتوکد به عنوان الفبای کار در نظر گرفته می شود.

در بسیاری از دفاتر معماری اگر شما بگویید در ضمن من اتوکد هم خیلی خوب بلد هستم احتمالا به شما خواهند گفت : چطور؟ مگر قرار بود بلد نباشید؟ در واقع این موضوع مثالی بود برای تاکید ضرورت یادگیری اتوکد به عنوان یک درس پایه معماری.

اولین گام شناخت اتوکد این است که بدانیم این عنوان چه معنایی دارد. CAD مخفف Computer Aided Drawing به معنی ترسیم به کمک کامپیوتر است. درواقع وقتی می گوییم ترسیم منظورمان رسم فنی (نقشه کشی معماری) است. پس همینجا مشخص می شود که درس اتوکد نیاز به گذراندن پیش نیازی به نام رسم فنی دارد.

برای کار با اتوکد باید با اصول نقشه کشی دستی و نقشه خوانی آشنا باشیم زیرا که در غیر اینصورت فقط با کلیاتی در مورد ابزارهای اتوکد آشنا خواهیم شد که شاید یادگیری آنها از طریق مطالعه کتاب هم میسر باشد. معمولا وقتی سر کلاس ها من به این نکته اشاره می کنم، قدری نگرانی را در چهره دانشجویان تشخیص می دهم که نشان می دهد تعدادی از دانشجویان (داوطلبین آزاد که از رشته متنوع غیر مهندسی و معماری در این درس ثبت نام کرده اند) یا با اصول رسم فنی آشنایی ندارند و یا اطلاعاتشان ناقص است. راه حلی که من برای این مشکل ارائه می دهم این است که تا جای ممکن و درحد وقت موجود یک سری از کلیات رسم فنی و اصول کلی نقشه کشی را در کلاسهای اتوکد تدریس می کنم.

البته قطعا با توجه به زمان محدود ترم امکان پرداختن به صورت تخصصی به موضوع رسم فنی نخواهد بود ولی در هر صورت تجربه ترم های گذشته نشان می دهد که این روند، خروجی مورد نظر را در پی داشته و باعث شده که تجربه کاربردی تدریس اتوکد تا حد زیادی تحقق پیدا کند. درقالب اتوکدی که تدریس میکنم دانشجو خواهد آموخت که در اولین گام برای ترسیم یک اتاق به صورت شماتیک کدامیک از ابزارهای اتوکد در اولویت بالاتری برای یادگیری قرار می گیرند.

همچنین دانشجو به تدریج با مفهوم انواع خطوط و ضخامت قلم در معماری آشنا می شود و همچنین شیوه بیان مصالح از طریق هاشورها و چگونگی استفاده از آنها را در نقشه می آموزد و اصول ترسیم نما و مقطع را فرا می گیرد. در اواسط ترم به تدریج به چگونگی مدیریت ترسیم و تعریف لایه برای هر موضوع خواهیم پرداخت و مواردی از قبیل اصول اندازه گیری، درج نوشته و تراز، شیت بندی، پلات و ایجاد بزرگنمایی از ترسیم را در دستور کار قرار خواهیم داد. تمرین های کلاس من به دو دسته تقسیم
می شوند. ترسیم های هندسی که بیشتر جنبه یادآوری دستورهای اتوکد را دارند و تمرین های معماری که شانس استفاده کاربردی از ابزارها را مهیا می کنند. به عنوان پروژه منزل نیز، نقشه های فاز یک ویلا در نظر گرفته می شود که به صورت مرتب در جلسات مشخص مورد بررسی و رفع اشکال قرار خواهند گرفت.

قطعا هر کلاس اتوکدی جذابیتهای خاص خودش را دارد و تصور میکنم برای کسی که تمایل دارد در یک بازه زمانی محدود هم با اتوکد و هم با اصول کلی نقشه کشی آشنا شود این کلاس نیز می تواند سودمند باشد.

مقالات مرتبط با معماری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *